Ochelari de soare pentru copii
Oh, cine nu iubește soarele? Sursă infinită de serotonină, melanină, vitamina D și multe alte bunătăți – în exces, însă, devine dăunătoare. Ultravioletele, atât de necesare susținerii vieții pe Pământ, sunt și mutagene. Trebuie să depunem eforturi speciale pentru a ne bucura de ele, rămânând în siguranță. Acest articol este despre ochelari de soare pentru copii, dar merită să reamintim toate măsurile pe care le putem lua.
Recomandările generale sunt de a evita orele de vârf în zilele de vară și de a purta haine și pălării din fibre care au filtru UV natura. De asemenea, cremele de protecție solară cu indice SPF50 și ochelarii de soare sunt obligatorii. Aceștia din urmă pot fi purtați în orice anotimp, de oricine.
Am tot citit articole în care se susțineau diverse informații greșite despre purtatul de ochelari de soare de către copiii cu vârsta sub 3 ani. Din păcate, ca în orice domeniu, există specialiști și „specialiști”, așa că eu am decis să merg pe mâna științei. Nu există contraindicații legate de ochelarii de soare, important este să aibă filtru UV și, eventual, și protecție împotriva luminii albastre. Probabil de aici s-au născut confuziile și informațiile false s-au răspândit, dat fiind că majoritatea ochelarilor de soare pe care îi întâlnești pe piață au doar lentile colorate, fără nicio protecție.
Am mai citit și despre obligația de a face un control oftalmologic, înainte ca bebelușii și copiii mici să poarte ochelari de soare. Total eronat și deloc necesar, doar timp pierdut și stres inutil pentru părinți. Ochelarii de soare nu sunt dispozitiv medical; alege-i pe cei mai buni și oferă-i copilului spre purtare.
De la ce vârstă e sigur să poarte copilul meu ochelari de soare?
Răspunsul este simplu: de la vârsta la care începe să se joace afară. Până pe la 1 an, ar fi sănătos să nu petreacă prea mult timp în soare, între orele de foc (10-18, din păcate, în ultimii ani, intervalul acesta s-a mărit). Uneori, însă, e necesar să ieșim și în timpul zilei, iar multe dintre noi ne purtăm bebelușii. Cea mai bună protecție, în acest caz, sunt hainele naturale, pălăria și ochelarii. Dacă vrei să fiți chic, aș spune și o umbrelă de soare. 😊
Cele mai multe creme solare – în principiu, cele cu filtre chimice, sunt recomandate după vârsta de 1 an. Acest lucru se datorează faptului că pielea bebelușului nu are o capacitate prea mare de filtrare a substanțelor din formulele cremelor.
Copiii mai mari petrec mult timp afară. Ochelarii de soare sunt obligatorii, dacă dorești să își mențină ochii sănătoși, când soarele e foarte puternic, dar și când sunt nori, sau sunt în preajma suprafețelor care reflectă razele soarelui (întinderi de apă, loc de joacă, zăpadă).
Ce tip de ochelari de soare să aleg pentru copii?
În toate magazinele care vând articole pentru copii vei găsi, fără îndoială, și ochelari de soare pentru cei mici. În majoritatea cazurilor, sunt foarte drăgălași, eventual cu personaje iubite și la un preț mai mult decât accesibil. Te invit, însă, să reziști tentației de a-i cumpăra pe aceștia, pentru că, mai mult decât sigur, nu oferă niciun tip de protecție împotriva ultravioletelor. Acestea se pot dovedi chiar dăunătoare. În schimb, acordă atenția ta ochelarilor de soare pentru copii care au filtre UV și, ideal, și polarizare.
Filtru UV, lentile polarizate sau lentile cu filtru de lumină albastru?
Sper că te-am convins să alegi ochelari de soare pentru copii cu filtru UV, împotriva tuturor celor trei tipuri de ultraviolete: UVA, UVB și UVC.
Să le luăm pe rând. UVA și UVB sunt componente ale radiației solare. UVA sunt unde lungi, puternice, care cauzează îmbătrânirea (Aging), pătrunzând straturile de piele, până la cel din mijloc. UVB sunt unde mai scurte, care afectează doar stratul superior al pielii, cauzând bronzarea (Bronsing). Majoritatea undelor UVB sunt blocate de stratul de ozon, dar și de geamuri tratate. Ultravioletele UVC din radiația solară sunt atât de scurte, încât sunt blocate de stratul de ozon. UVC, însă, se găsesc și pe Pământ, emise de echipamente precum laserele sau aparatele de sudură. Părinții noștri aveau dreptate să ne protejeze de acestea din urmă, deși motivul pe care ni-l dădeau era destul de… amuzant, să-i spunem. 🙈
Polarizarea înseamnă aplicarea unei pelicule chimice asupra lentilelor, care are rolul de a minimiza efectul reflexiei și strălucirii luminii solare. Utile la orice vârstă, lentilele polarizate te ajută să nu mai mijești ochii. (Vei avea, astfel, riduri în jurul ochilor doar de la râs și fericire! 🥰). Lentilele polarizate pot avea ca dezavantaj faptul că se pot decoji sau zgâria.
Caz în care, cea mai bună variantă ar fi filtrul de lumină albastră, o peliculă galbenă, nesesizabilă aproape. Aceasta filtrează 100% lumina albastră, iar în cazul copiilor, îți dorești această protecție.
Lumina albastră este aceea care face văzduhul să pară albastru și este extrem de dăunătoare, pătrunzând ochiul în profunzime. Expunerea prelungită la lumină albastră poate cauza sau favoriza boli ale ochilor, precum cataracta, degenerescența maculară, cancerul.
Așadar, ochelarii de soare ideali pentru copii vor fi cei care vor avea ambele atribute, de filtru atât împotriva ultravioletelor, cât și a luminii albastre.
Ochelari de soare deosebiți pentru copii
Alte criterii care te pot ajuta în alegerea ochelarilor de soare pentru cei mici ar fi rezistența și, preferatele mele, sustenabilitatea, prietenia cu natura și producția etică. Eu am cumpărat doar de la Ki ET LA, până acum, pentru că bifează toate cerințele și, din nișa aceasta, sunt și cei mai accesibili, ca preț. M-au convins, de asemenea, cu ramele flexibile, care, pentru copii sunt un must have și designul drăgălaș. Am avut, deja, modelele Ourson (Ursuleț🧸), Rozz Glitter și Buzz Neon Pink Butterfly. Urmează să cumpăr iar ochelari, pentru că, deși sunt foarte, foarte rezistenți la manipulare și joacă, nu rezistenți la uitat în parc sau scăpat în mare. 😁
Tu ce ochelari de soare alegi pentru copiii tăi?
🌞Hai să ținem legătura! Te invit să te abonezi la newsletter.
⭐️Evaluează acest articol: