Cum să supraviețuiești începutului anului școlar
Momentan, România s-a împărțit în două tabere de discuții, la fel de vocale: părinții stresați de cheltuielile începutului de școală și șoferii stresați de traficul îngreunat în marile aglomerări urbane, în zona de învățământ. Pentru că nu conduc, am fost mai atentă la tabăra părinților. Fetița mea cea mare, A, tocmai a trecut clasa I, în timp ce S a început grupa mijlocie. Grupa mijlocie va fi obligatorie în România abia din 2023, dar S nu mai avea răbdare. Despre cum am reușit să le învăț să iubească mersul la școală și grădiniță o să îți povestesc într-o postare viitoare. Acum o să ne ocupăm puțin despre un subiect arzător: cum să supraviețuiești, ca părinte, acestui început de an școlar. Cum poți asigura necesarul de rechizite pentru un copil de clasa I, astfel încât să îți păstrezi sănătatea mintală și să-ți mai și rămână bani de facturi?
Să le luăm pe rând.
Unde sunt cele mai bune prețuri la rechizite?
În primul rând, îți recomand să oferi puțină atenție calității produselor și să investești în opțiunile mai bune. Un caiet prost legat, de exemplu, se va rupe repede și va deveni deșeu, iar tu va trebui să cumperi altul, ceea ce îți va consuma nu doar banii, ci și timpul. Timpul este o resursă foarte importantă, pe care mulți o ignoră și nu o calculează. Ca mamă cu trei copii, două joburi stabile, casă și restul, timpul e tare important pentru mine, așa că am învățat să-l folosesc în favoarea mea. Așadar, nu-ți pierde timpul și banii în librării.
În al doilea rând, ai puțină răbdare. Prețurile sunt mai mari, în general, înainte de începutul școlii și vor scădea după această dată.
Cum să-ți economisești, așadar, resursele?
🦄Aplicațiile de cumpărături. Telefonul meu e plin de ele, am câte una pentru tot ce am nevoie: cumpărături din supermarket, haine, încălțăminte, cosmetice, deco&casă, livrare de mâncare etc. Cum am câteva momente libere, mai adaug ceva în coșul virtual. În acest mod am tot timpul lista de cumpărături gata de a fi trimisă. Achit cu cardul și în maxim două zile am comanda acasă, iar achizițiile din supermarket îmi ajung în 2-3 ore.
🦄Voucherele. Fie că sunt reduceri din aplicații (activează-ți notificările!), fie că vin pe mail sau le accesez ca beneficiu din pachetul salarial de la angajator, mereu sunt la vânătoare de vouchere și discounturi. Și asta îți recomand și ție. În schimb, nu recomand campaniile de genul Black Friday, sau tehnicile de marketing precum „super preț”. Urmăresc un robot de bucătărie la Altex. La un moment dat, când l-am verificat, avea prețul în jur de 600 de lei. Acum este 1000 de lei, redus de la 1600😂. Nope, Altex, mulțumesc!
De unde poți cumpăra necesarul de rechizite?
Eu am recurs la Carrefour cu livrare prin Bringo și Office direct, ambele cu prețuri foarte bune. Am rezolvat necesarul de rechizite pentru clasa I (și câte ceva extra pentru S, pentru a se simți la fel de răsfățată) pentru tot anul cu 300 de lei. Aici nu este inclus ghiozdanul, pe care l-am cumpărat încă din clasa pregătitoare, un Ultralight de la Herlitz, foarte încăpător, foarte ușor, ergonomic și foarte rezistent, încă impecabil. L-am cumpărat de pe diverta online cu 284 de lei cu TVA, iar livrarea prin curier a fost gratuită. Acum văd că e chiar mai ieftin. Eu am plătit doar 134 de lei, pentru că 150 de lei a fost un voucher.
Cum să-ți păstrezi bună dispoziție și de ce este important să faci asta?
Este o perioadă cu multă încărcătură pentru toți. Venim după doi ani de pandemie, fix în buza războiul și pe marginea recesiunii, în plină criză energetică. Este nevoie să găsești resurse interioare și exterioare, care să te ajute să mergi mai departe. Trebuie să o faci pentru tine, apoi pentru copilul tău.
Este foarte important să îți păstrezi calmul și să nu proiectezi asupra celui mic îngrijorările tale, deoarece îi vei inocula ideea că școala este, într-adevăr, ceva stresant, care doar îți mănâncă resursele și nu-ți aduce nicio satisfacție. Ori avem nevoie ca elevii să simtă fix inversul. Avem noi nevoie, dar și ei, să-și acceseze pasiunea și curiozitatea și să se lase învățați de învățători și profesori. Doar educația ne poate aduce, ca națiune, în viitor.
Acordă-ți timp doar ție, de reflecție și meditație, scrie pe un caiet, ascultă o sesiune de jazz, pregătește o prăjitură, desenează, coase, gătește. O să observi că majoritatea sugestiilor mele sunt de lucru cu mâinile. Numeroase studii arată că lucrul cu mâinile îmbunătățește sănătatea mintală, stimulează creativitatea și te eliberează de stres. O să spui că nu ai timp, dar, dacă urmezi sugestiile mele de mai sus, o să descoperi că îți poți aloca 15-20 de minute, pentru o activitate recreativă. Cu puțin exercițiu, o să îți între în rutină să ai acest timp de relaxare și, după o perioadă, vei deveni mai zen. Vei avea putere să iei mai ușor provocările și să găsești soluții mai ușor și mai rapid la acestea. Atunci când creierul e mai ocupat cu endorfinele, decât cu cortizolul, și problemele devin, în general, mai ușor de rezolvat.
În concluzie?
În concluzie, nu te grăbi să cumperi înainte de începutul școlii, evită librăriile și cumpără online, urmărește reducerile, investește în calitate și, nu în ultimul rând, oferă-ți timp personal, pentru a te elibera de stres. Dacă tu ești bine, vei putea avea grijă și de ceilalți,
Tu ce tips&tricks ai pentru acest început de an școlar? Lasă-mi un comentariu cu ideile tale și spune-mi dacă găsești utile sugestiile mele. Dacă ți- vrei să mai citești astfel de articole, te invit să te abonezi la newsletter!
Pe curând! 🌞